Ga naar de inhoud

Voorkom rookoverlast 

Rookoverlast van hout gestookte openhaarden, kachels, Allesbranders en haarden kunt u zelf een steentje aan bijdragen. Stoken met hout gestookte kachels en openhaarden kan in sommige gevallen erg irritant zijn voor buren in een woonwijk. Dit fenomeen heeft uzelf meestal niet in de gaten totdat er klachten komen van omwonenden. Meestal heeft diegene zich er al een tijdje aan geërgerd en zal u daar een keer op wijzen dat uw houtkachel of openhaard overlast brengt aan anderen in en rondom uw woning. De Kachelsmid Emmen krijgt regelmatig vragen over hoe ze nu op een goede en milieuvriendelijke wijze hun kachel of Allesbrander kunnen stoken. Om een goed en professioneel advies te kunnen geven heeft De Kachelsmid Emmen de beste stooktips voor u op een rij gezet.

Kachel, houtkachel, Allesbrander en openhaard

De meest nieuwe houtkachels die wij verkopen hebben een hoog rendement en voldoen aan de eisen die straks gaan gelden in Nederland en de EU. De eisen waar in de toekomst op gelet zal worden door fabrikanten is de emissie Fijnstof uitstoot. Ook met de aanschaf kunt u al rekening houden met het rendement van de kachel en de emissie-eisen die de aangeschafte kachel heeft. Voor dit soort kachels en haarden kunt u het beste ons advies vragen om welke houtkachels die u wilt aanschaffen het beste uit de bus komen.
Alle kachels, allesbranders die De Kachelsmid Emmen verkoopt zijn hoogwaardige kachels die aan de allernieuwste eisen voldoen. Laat u vrijblijvend informeren welke houtkachel het beste in uw huis past.

Vermogen

Het vermogen van uw aan te schaffen kachel is een belangrijk gegeven. De aan te schaffen houtkachel of allesbrander moet qua vermogen niet te groot zijn. Een kachel met een te groot vermogen moet te veel gesmoord worden en brengt veel rookoverlast. Wij informeren u graag.

Belangrijk is dus: Rendement, Vermogen en type kachel of allesbrander.


Brandstof: Hout, briketten, kolen

Hout stook is de meest neutrale verbranding die er maar is (co2 neutraal). Dit geldt alleen als er dus rekening gehouden wordt als al deze tips van De Kachelsmid Emmen goed gevolgd en uitgevoerd worden. Nat hout stoken is eigenlijk een van de belangrijkste factoren waar stank- of rookoverlast uit voort komt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om droog hout te stoken. Voor goed, droog en betaalbaar hout bent u bij ons aan het juiste (web)adres. Wij leveren perfect hout om te stoken in uw houtkachel. Naast droog hout, is schoon hout belangrijk om rookoverlast te voorkomen. Maar wat is schoon hout? Dat is hout zonder verfresten of andere verontreinigde middelen.

Hout is pas stookbaar als er minder dan 18 % vocht in zit. Dit kunt u meten met een vochtmeter. Deze kunt u uiteraard bij ons bestellen.

Er zijn vele soorten hout. In een houthaard of houtkachel zijn de meeste houtsoorten geschikt om te stoken. Stookt u met veel te nat hout boven de 20 % vocht dan krijgt u gegarandeerd veel stankoverlast in uw buurt. Dit is de meest voorkomende klacht in woonwijken.

Voorkom stankoverlast in uw buurt en stook met droog hout. Laat zelf gekapt hout een paar jaar drogen. Zodra u vers hout klooft moet het minimaal 2- 3 jaar gedroogd worden in een goed geventileerd houthok. Wist u dat hout gemiddeld 3 centimeter per jaar indroogt? Gooi nooit vers gekloofd hout in een dichte schuur of garage. Het hout zal niet drogen.

Loofboomhout is gemiddeld in 2-3 jaar ingedroogd tot onder de 18 %

Eik, beuk en andere hardere houtsoorten zult u 3 jaar moeten laten liggen om de optimale verbranding te krijgen in uw Houtkachel of Allesbrander. Hardhout is niet voor elke houtkachel geschikt, maar is wel stookbaar en droog. Jacobus houtkachel is daarentegen een zeer geschikte kachel die de meeste hardhout soorten kan verstoken. Voor droog en verantwoord brandhout kunt u contact met ons opnemen.

Briketten of kolen

Briketten en kolen zijn erg milieubelastend en stoten veel fijnstof uit uw kachel of allesbrander.  Er wordt nog wel veel gestookt met kolenkachels of allesbranders. Woont u in een dichtbevolkte woonwijk? Dan raden wij het stoken met briketten of kolen af.

Briketten, bruinkool of kolen kunnen niet gestookt worden in een houtkachel of allesbrander. Deze brandstoffen zijn alleen geschikt voor een kachel die ervoor gemaakt is om briketten of kolen mee te kunnen stoken. Dit soort kachels zijn meestal voorzien van een kolenbunker in de kachel om de kolen zo gedoseerd mogelijk te kunnen verbranden.
Wilt u goed advies om een kolenkachel aan te schaffen, dan kunt u het beste de Kachelsmid Emmen vragen welke keuze u het beste kunt maken.

Rookkanaal

Het rookkanaal is ook van belang om een goede verbranding te krijgen in uw houtkachel en of openhaard. Rookgassen moeten op een verantwoorde manier af gevoerd worden uit uw kachel. Om rookoverlast te voorkomen heeft het bouwbesluit besloten om elk rookkanaal boven de nok uit te laten monden. Er zijn nogal wat verschillende rookgaskanalen voor hout gestookte kachels en allesbranders. Voorkom rookoverlast in uw buurt en laat ons u adviseren over een geschikt rookkanaal voor uw kachel. De Kachelsmid Emmen komt vrijblijvend bij u thuis om de mogelijkheden te bekijken.

Onderhoud kachel en rookkanaal

Ook het onderhoud van uw kachel en rookkanaal maken deel uit van het stookgedrag en rookoverlast. 1 x per jaar zal uw rookkanaal geveegd moeten worden en niet te vergeten dat uw houtkachel of allesbrander ook regelmatig onderhouden moet worden. Ook voor onderhoud kunt u ons inschakelen.

Openhaard

Openhaarden waren in de jaren 70 de meest verkochte haarden in die tijd. Maar in deze moderne tijden zijn het hout slurpende haarden en niet echt meer van deze tijd. Openhaarden leveren weinig rendement en hebben niet het vermogen om een hele kamer met weinig hout te kunnen verwarmen. Ook zijn openhaarden erg milieubelastend en stoten erg veel fijnstof in de lucht. Om stankoverlast te voorkomen met een openhaard is het verstandig om De Kachelsmid Emmen u te laten adviseren om een inzethaard te plaatsen. Dit kunnen wij vrijblijvend voor u bekijken.

Weersomstandigheden

Weersomstandig hebben veel invloed op rookoverlast in uw buurt. Bij bepaalde weertypen zoals mist, windstil of luchtdrukverschillen kan het zijn dat de rook neer daalt in uw nabije omgeving. U kunt daar een beetje rekening mee houden om dan de kachel niet te gebruiken. Bekijk wat de weersvooruitzichten zijn voordat u uw kachel of haard ontsteekt.

Bediening kachel of Allesbrander

Bij aanschaf van een houtkachel of een allesbrander bij De Kachelsmid Emmen zullen wij u de juiste manier van de bediening van uw nieuwe kachel uitleggen en hoe u moet stoken op een verantwoorde manier. Vaak wordt een bestaande houtkachel, Allesbrander of openhaard verkeerd gestookt door slecht advies of verkeerde handelingen. Heeft u al een houtkachel, Allesbrander of ander hout gestookt toestel dan vindt u altijd de juiste bediening in uw beschrijving. Bent u niet in het bezit van een beschrijving dan kan De Kachelsmid Emmen u daarin adviseren.

Schoorsteenvegen

Het niet laten vegen van uw schoorsteen is ook een groot probleem voor rookoverlast.
Laat u de schoorsteen niet onderhouden zullen daar creosoot delen op vast hechten en zal de kachel daardoor een stuk minder efficiënt gaan branden. Dit resulteert in slechte verbranding en veel rookoverlast in uw woonbuurt. Het advies is om het rookkanaal minimaal 1 keer per jaar te laten vegen. Dit kan De Kachelsmid Emmen voor realiseren.

Stookadvies

  • Steek uw kachel aan met bruine aanmaakblokjes.
  • Zorg voor voldoende zuurstofaanvoer in uw kachel tijdens de aanmaak en voor zuurstofaanvoer in uw woning.
  • Steek de aanmaakblokjes aan en u vul uw kachel met fijn (droog aanmaakhout).
  • Zet (indien aanwezig) de primaire en secundaire luchtschuif open en vul uw kachel met klein en veel aanmaakhout.
  • Stook de kachel gelijk met hoog vuur op en vul bij indien nodig bij met wat groter hout.
  • Zodra het vuur het grotere hout in vlam heeft sluit u het schudrooster of de primaire schuif.
  • Zodra u de kachel met droog hout bijgevuld heeft kunt u zijn zuurstof gaan regelen met de secundaire schuif.

Let op! Om een goede verbranding te krijgen moet bij elke houtkachel het schudrooster tijdens het stoken gesloten zijn.

Heet en verantwoord stoken met droog hout is erg belangrijk voor dier, mens en milieu.